Ben je ook klaar met 2022

Lean en HR zijn een gouden combinatie.

HR is dé afdeling waar alle processen rondom medewerkers in een bedrijf samenkomen. Gaat het mis rondom de registratie van medewerkers? Dan sijpelt dit de hele organisatie door. Onvolledige roosters, verkeerde autorisaties, te late indiensttredingen ga zo maar door. Met alle gevolgen van dien: teleurgestelde medewerkers, boze managers en onherstelbare fouten. Lees in dit artikel hoe je met Lean de HR-processen versterkt en je blije klanten krijgt.

Stroperige HR-processen

‘Welkom op je eerste werkdag! Wat fijn dat je er bent. Je kunt vandaag nog niets doen want we hebben nog geen laptop voor je en ook geen inlog. Hoe je morgen binnenkomt? De aanvraag voor je sleutel ligt nog bij facilitair en nog iets.. vind je het heel erg om de eerste week even met je privé mobiel te bellen? Je manager moet de aanvraag voor je mobiele werktelefoon nog goedkeuren’.

Zo, lekker begin voor de nieuwe medewerker die je met pijn en moeite hebt gevonden.

We doen er nog een:

‘Met de HR-servicedesk, je hebt promotie gemaakt? Wat leuk, gefeliciteerd! Je salaris is niet opgehoogd? Wat vervelend.. ik zal eens kijken. De mutatie ligt nog bij de directeur, hij moet nog goedkeuren. Ja, hij heeft het heel druk en loopt gigantisch achter. Ik ga er achteraan. Nee, ik kan helaas niet beloven dat het bij je volgende salaris geregeld is, je moet namelijk eerst nog een contract ondertekenen’.

Herkenbaar? Dan is er werk aan de winkel! Maar hoe dan?

Nou.. door Lean in te voeren binnen je organisatie.

Lean en HR

Lean is een manier van werken waarbij alles en iedereen in de onderneming zich richt op het creëren van waarde voor de klant in alle processen. Hierdoor worden verspillingen in processen geëlimineerd.
Pas het Lean principe toe op je HR-processen en stel hierbij de klantvraag centraal. Kijk per proces waar eventuele verspillingen zitten. Laat de processtappen staan waar je waarde toevoegt voor de klant en elimineer de processtappen waar geen waarde wordt toegevoegd. Betrek je klanten en je collega’s bij het verbeteren van processen en blijf dit volhouden. Bij Lean is continue verbeteren het motto.

Lean en de voordelen


Wat het implementeren van Lean jou brengt?

  • De klant (medewerker/ manager/ sollicitant) staat centraal en dat is in deze tijd belangrijker dan ooit;

  • De samenwerking tussen collega’s en afdelingen wordt gestimuleerd. Je denkt niet vanuit je “eigen eiland” maar vanuit je gezamenlijke klant;
  • Door verspillingen en fouten op te sporen en te verbeteren gaat de kwaliteit omhoog;
  • Verbeteren kan alleen samen met je collega’s. Je krijgt hierdoor meer betrokkenheid en enthousiasme;
  • Door foutloze en efficiënte processen is er meer tijd voor zaken die echt belangrijk zijn.

Lean nog niet misschien

We realiseren ons dat niet iedereen staat te trappelen bij het horen van de term Lean 
We weerleggen de twee meest gehoorde vooroordelen:

vooroordeel 1: ‘Lean, leuk maar daar hebben we geen tijd voor’. Dat is precies wat er fout gaat. Door de werkdruk en de waan van de dag houdt HR de winkel open. Hierdoor wordt geen ruimte gevoeld en genomen om te verbeteren. Tja, zo doorbreek je de vicieuze cirkel natuurlijk niet.
Daarom het advies: sta even stil, kijk samen naar de processen en ga op zoek naar het laaghangend fruit. Breng de eerste verbeteringen aan zodat er op korte termijn ruimte ontstaat om verbeterprojecten op te pakken.

vooroordeel 2: “Jaja, Lean en Mean. Eerst bezuinigen door dat gelean en dan volgt de ontslagronde”. Weer mis, door HR-processen Lean in te richten krijgen je HR-medewerkers tijd voor zaken die er écht toe doen. Er is tijd om projecten op te pakken en je klant van advies te voorzien. Oké, voor wie houdt van Excel lijstjes, rappelleren en overeenkomsten versturen klinkt Lean als een nachtmerrie. Voor de HR-medewerker die blij wordt van de basis op orde en dus tijd heeft om meer voor de klant te betekenen, is het Lean werken een droom.

Lean en ESVE Groep

Wil je deze droom uit laten komen? Dan kan ESVE Groep je hierbij helpen. Naast dat we alle kennis in huis hebben op het gebied van HR en salarissen zijn al onze medewerkers bekend met Lean. Onze ondersteuning gaat daarom verder dan alleen het verwerken van de administratie. De Lean gedachte nemen we mee in ons werk. We zijn alert op verspillingen en continue op zoek naar verbeterkansen. Deze delen we maar al te graag met onze klanten.

En …

Practice what you preach. Ook de processen binnen ESVE Groep moeten er aan geloven, zie foto 😊

Meer informatie of nieuwsgierig wat we voor jou en je medewerkers kunnen betekenen? Neem contact op via: hr@esvegroep.nl

Lean en HR zijn een gouden combinatie
Meet Stan!Meet Stan!
Hoe staat het met ons nieuwe pensioenstelsel?Hoe staat het met ons nieuwe pensioenstelsel ?

Relateerde berichten