Ben je ook klaar met 2022

Scholing of studie? En de fiscale regels

Om een functie in te kunnen vullen heb je bepaalde vaardigheden nodig. Om die vaardigheden te verkrijgen zijn er verschillende mogelijkheden. Laten we bij de meest voor de hand liggende mogelijkheid beginnen. Vanuit een MBO- of HBO-opleiding word je voorbereid op je toekomstige baan. In dat geval heb je een studie gevolgd om iets nieuws te leren en daarmee iets te kunnen gaan doen. Om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in je vakgebied is het nodig om trainingen of cursussen te volgen. In dat geval spreken we over scholing. Een niet onbelangrijke factor om vaardigheden eigen te maken of uit te breiden is natuurlijk de ervaring, ook wel ‘learning on the job’.

Onderscheid scholing en studie.

Als we specifiek inzoomen op de scholing en studie bekeken vanuit een dienstverband dan kunnen we hier eenvoudig een onderscheid maken. Scholing is er op gericht om bij te blijven in je huidige functie, bijvoorbeeld het volgen van bijeenkomsten over wet- en regelgeving. Dat kan dus ook best inhouden dat je iets nieuws moet leren om in je huidige functie te kunnen blijven werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een nieuwe applicatie of nieuwe software.

Gelukkig worden we ook regelmatig uitgedaagd om binnen de organisatie door te groeien. Dan ga je dus een stapje verder en wordt de opleiding een studie. Je gaat nieuwe kennis en vaardigheden opdoen om een andere functie te vervullen. Daarmee is het eigenlijk eenvoudig, studie is iets leren om iets anders of iets nieuws te gaan doen en scholing gaat over het kunnen blijven werken in een bepaalde functie.

Hoe zit het fiscaal?

Fiscaal gezien wordt hier geen onderscheid in gemaakt. Zowel de kosten voor scholing als voor studie zijn onbelast. Een werkgever mag deze onbelast verstrekken of vergoeden. In het Handboek Loonheffingen wordt dit als volgt omschreven: de opleiding is gericht op het vervullen van een beroep in de toekomst. ‘Gericht op’ is wezenlijk is anders dan ‘dit moet je gaan doen’. Je kunt er gedurende een opleiding ook achter komen dat iets eigenlijk niet bij je past.

Een medewerker kan ook via het STAP-budget een tegemoetkoming krijgen voor het volgen van een opleiding. Helaas blijkt in de praktijk dat een beroep doen op het STAP-budget niet zo eenvoudig is. En dat het beschikbare STAP-budget al snel op is. Daarom is het volgen van een opleiding via de werkgever een aantrekkelijke optie. De werkgever kan dit zoals eerder genoemd onbelast verstrekken of vergoeden, maar het is ook mogelijk om dit fiscaal vriendelijk uit te ruilen via een keuzebudget of -regeling.

De ervaren Payroll- en HR-consultants van ESVE Groep helpen u graag bij de ontwikkeling van een op uw organisatie gerichte en passende regeling.

de BBQ in de WKRDe BBQ in de WKR
Hoe kan je HR afdeling profiteren van AIHoe kan je HR afdeling profiteren van AI?

Relateerde berichten