Ben je ook klaar met 2022

Minder werken maar met behoud van hetzelfde salaris? Niet zo nadelig als het lijkt!

Werk-privébalans. Als er een ding in de afgelopen jaren veel veranderd is, dan is het de werk-privébalans wel. Waar men vroeger de 40-urige werkweek de hemel in prees en 9 tot 5 de standaard was, wordt er tegenwoordig heel anders naar werk gekeken. Het traditionele “leven om te werken” heeft plaats gemaakt voor “werken om te leven”. Deze verandering is al een aantal jaren aan de gang maar heeft, mede door de coronapandemie, een nieuwe impuls gekregen. Werk en dus ook de balans met het privéleven heeft hierdoor een andere vorm gekregen en tevens is er ruimte voor vernieuwing ontstaan.

Een van die vernieuwingen die steeds vaker geopperd wordt, is een kortere werkweek met behoud van salaris. Voor veel werknemers is dit een plezierig idee. Voor menig werkgever een idee die de rillingen over hun rug doen lopen. Want waarom, zo beargumenteren zij, zou je iemand hetzelfde betalen voor minder werk? Welke voordelen levert het hen op? Veel vragen en nog weinig duidelijkheden. Geen zorgen. ESVE Groep heeft dit voor jou uitgezocht en zal in het vervolg van het artikel de voordelen behandelen.

Onderzoek toont aan

In de afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar het effect van minder werken met behoud van salaris. Zo ook in Scandinavië. Sinds een aantal jaar is het in een aantal Scandinavische landen en landen als IJsland al mogelijk en gebruikelijk om minder te werken met behoud van hetzelfde salaris. IJslandse onderzoeksresultaten uit 2021 hebben aangetoond dat minder werken met behoud van hetzelfde salaris eigenlijk alleen maar voordelen oplevert. Het onderzoek volgde mensen die hun 40-urige werkweek inruilde voor een werkweek van 36 uur maar met behoud van hun salaris. Het onderzoek toonde de volgende voordelen aan:

  • Gelijke productiviteit;
  • Meer focus bij werknemers;

  • Strakkere agenda zorgt voor nuttigere tijdsbesteding;

  • Betere balans tussen werk- en privéleven;

  • Positieve invloed op de gezondheid.

Minder werken maar met behoud van hetzelfde salaris

Bovenstaande voordelen worden bevestigd door soortgelijke onderzoeken. Zo heeft een onderzoek uit hetzelfde jaar aangetoond dat minder werkuren stress, uitputting en negatieve emoties verminderen. Een onderzoek uit 2017 concludeert dat het verminderen van werkuren met 25 procent, slaap verbetert en stress verlaagt. Dat bovenstaande onderzoeksresultaten van alle tijden zijn, wordt ook bevestigd door een onderzoek uit de jaren 90.

Dit onderzoek toonde destijds al aan dat zes uur werken op een dag beter is voor het gezinsleven. Ook Nederlands onderzoek doet nog een duit in het zakje. Zo deed het Nederlandse bedrijf Luscii een proef met werknemers die minder uren per week gingen werken. Zij zagen zelfs dat deze werknemers productiever werden als ze een dag minder werkten. Minder uren werken kan dus zorgen voor net zoveel of zelfs een verhoogde productiviteit van werknemers.

De voordelen

Zoals hierboven te lezen zijn er dus heel veel voordelen te behalen als medewerkers minder gaan werken met behoud van salaris. Maar wat houden deze voordelen eigenlijk in? In het vervolg van dit artikel gaan we bovenstaande voordelen uitgebreid toelichten.

Gelijke productiviteit

Werknemers die een aantal uur per week minder gingen werken, toonden in het onderzoek aan dat ze even productief bleven. Dit is hoogstwaarschijnlijk te herleiden tot de wet van Parkinson. Deze wet stelt vast dat de hoeveelheid tijd die je in een taak stopt, afhankelijk is van het aantal uren dat beschikbaar is. Als je meer tijd hebt, doe je dus ook langer over een taak.

Meer focus bij werknemers

Onderzoek toonde verder aan dat werknemers die minder uren werken doorgaans meer gefocust zijn. Dit komt doordat je in een kortere tijd meer voor elkaar moeten krijgen. Een betere focus leidt vaak tot kwalitatief beter werk. Ook voel je je als werknemer gelukkiger omdat je je taken sneller afrondt zonder afleidingen.

Strakkere agenda zorgt voor nuttigere tijdsbesteding

Als je minder uren gaat werken, moet je ook een andere invulling geven aan je tijdsbesteding. De minder belangrijke afspraken en taken komen dan automatisch te vervallen. Vaak blijken dit afspraken en taken te zijn die achteraf gezien sowieso niet écht nodig waren. Een strakkere agenda zorgt er ook voor dat je als werknemer meer motivatie hebt om je werk op tijd af te krijgen. Je wilt tenslotte niet dat je met je werk bezig bent in je vrije tijd.

Minder werken maar met behoud van hetzelfde salaris

Betere balans tussen werk- en privéleven

Door minder te werken heb je vanzelfsprekend meer tijd voor je privéleven. Uit het onderzoek van Luscii bleek dat vooral werknemers met gezinnen hiervan profiteren. Het lukte ze om een betere balans tussen werk en privé te creëren. Hierdoor kun je meer tijd met je kinderen doorbrengen en goed uitrusten in het weekend. Ook dit heeft weer invloed op je geluksgevoelens, waardoor je uiteindelijk ook met meer plezier naar je werk gaat.

Positieve invloed op de gezondheid

Minder werken is beter voor je gezondheid. Doordat je een betere balans tussen werk en privé hebt, kun je in een rustiger tempo leven. Dit zorgt voor minder stress en meer slaap, waardoor de kans op burn-out ook weer afneemt.

Ga het gesprek aan

Geconcludeerd kan worden dat minder werken met behoud van salaris voor beide partijen voordelen oplevert. Men toont aan dat het toch niet zo gek lijkt als het klinkt. Slechts het schrappen van een paar uur kan al een behoorlijk verschil maken. Desondanks is het wel aan te raden om met elkaar het gesprek aan te gaan. Zo dien je je als werknemer vooraf wel goed af te vragen of het te realiseren valt. In sommige functies is het immers simpelweg niet mogelijk om minder te werken. Tevens zullen er branches blijven waar een kortere werkweek wellicht niet werkt. En niet voor ieder bedrijf is dit weggelegd, reorganiseren van werkmethoden is immers een hele klus. Desondanks kan er dan mogelijk naar andere oplossingen worden gezocht. ESVE Groep denkt graag met je mee.

Mocht je aan de hand van voorgenoemde nog vragen of advies nodig hebben, neem dan gerust contact met ons op.
Onze HR-professionals helpen je graag verder op weg!

De evolutie van vacaturetekstenDe evolutie van vacatureteksten
Zelf opleiden van nieuwe medewerkersZelf opleiden van nieuwe medewerkers: een investering in succes!

Relateerde berichten