Ben je ook klaar met 2022

Minimumloon blijft stijgen

Per 1 januari 2023 is het minimumloon gestegen met ruim 10%. Voor veel werkgevers was dit best zwaar, want de loonkosten zijn door deze maatregel flink hoger geworden. Zeker in organisaties en branches waar veel jongeren en goedkopere arbeidskrachten werkzaam zijn.

Het minimumloon wordt vastgesteld op basis van een minimum maandloon, waardoor er grote verschillen zijn in branches met verschillende (norm)weektaken. Zo komt het minimum uurloon bij een weektaak van 40 uur per week uit op € 11,16 en bij een gemiddelde werkweek van 36 uur op € 12,40.

Deze ongelijkheid is al jaren een doorn in het oog en een punt van discussie. Er is sprake van rechtsongelijkheid, zeker in het licht van gelijke behandeling.

Het wetsvoorstel en de gevolgen.

Er is inmiddels een wetsvoorstel aangenomen waarbij er vanaf 1 januari 2024 niet meer gesproken wordt over een minimum maandloon, maar over een minimum loon per uur. Dit heeft nogal gevolgen. Het minimumloon per uur wordt namelijk gebaseerd op een (huidige) werkweek van 36 uur. Dit betekent dat het minimumloon bij een 40-urige werkweek per 1 januari 2024 nog eens met ruim 11% gaat stijgen.

Uitgaande van het huidige minimum uurloon van € 12,40 bij een 36-urige werkweek, wordt het minimumloon bij een 40-urige werkweek € 2.149,33. Weer een aanzienlijke stijging van de loonkosten, waarbij met name het MKB hard geraakt wordt.

Minimumloon blijft stijgen

Wat brengt dit met zich mee?

Het minimumloon is daarnaast ook gekoppeld aan andere zaken zoals uitkeringen en toeslagen. De gevolgen hiervan zullen hard aankomen, met name als je kijkt naar de huur- en zorgtoeslag. Medewerkers met een laag inkomen hebben een grote afhankelijkheid van deze toeslagen. De politiek heeft dit onderkent en zal proberen om in de resterende maanden van dit jaar met passende maatregelen te komen. Wij zijn benieuwd.

De vraag is of we er met deze komende verhoging per 1 januari 2024 zullen zijn. Op Europees niveau is men namelijk bezig met een richtlijn dat het minimumloon op ongeveer 60% van het gemiddelde inkomen in het land moet komen te zitten. Dat zou voor Nederland betekenen dat het minimum uurloon uitkomt op € 14 tot € 15 per uur.

Vanuit de ESVE Groep volgen wij de ontwikkelingen op de voet en houden u op de hoogte.

Mantelzorg en werk goed te combinerenMantelzorg en werk, goed te combineren ?
Zo maak jij van je vakantieplanning een feestje!Zo maak jij van je vakantieplanning een feestje!

Relateerde berichten