Help, ik krijg mijn vacatures niet ingevuld!

Help, ik krijg mijn
vacatures niet ingevuld!

Veel organisaties herkennen de situatie wel. Maar hoe kan het dat vacatures open blijven staan? Simpelweg omdat er meer vacatures zijn dan werklozen. De huidige arbeidsmarkt vraagt om een andere blik en om creativiteit wat betreft het invullen van vacatures. Uit onderzoek van het UWV is gebleken dat ruim 61% van de werkgevers aangeeft het de komende jaren alleen maar moeilijker zal worden om aan personeel te komen. Hoe spelen we in op personeelstekorten?

Personeelstekort blijft toenemen voor 2022

De verwachting is dat vacatures in 2022 gemiddeld 1 tot 10 weken open staan. De arbeidsmarkt is veranderd in een kandidatenmarkt en sollicitanten stellen meer eisen aan salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden.

Aanpakken van Wervingsstrategie

Het plaatsen van een advertentie is niet meer genoeg om actief zoekende kandidaten te bereiken. Belangrijk is een aantrekkelijke werkgever zijn en je te verplaatsen in de kandidaten. Wat zijn de interesses van kandidaten? Waarom werken huidige werknemers voor jouw organisatie? Waarom blijven ze er werken? Er wordt steeds meer gekozen personeel intern op te leiden om het personeelstekort te dichten. Wat ook steeds meer ingezet wordt is de samenwerking met scholen.

arbeidsmarkt

Hoe speel ik als ondernemer in op schaarste?

  • Stages zijn een mooie kans voor potentiële werknemers om aan een organisatie te wennen.
  • Door events te bezoeken kom je op een makkelijke manier in contact met je doelgroep. Of geef eens een gastcollege over leuke inhoudelijke thema’s.
  • Krijg inzicht in je medewerkers, met een chique woord ook wel genoemd Employee Engagement. Vergroot de betrokkenheid van je medewerkers. Voorkom dat medewerkers ontslag nemen en laat ze in plaats daarvan doorstromen naar een andere functie.
  • Bij schaarste kan het interessant zijn om te onderzoeken of een interne opleiding moeten worden ingezet.

Werkgevers gaan meer werven in 2022

De reden voor toename op gebied van werving is eigenlijk heel simpel. Er is meer werk en organisaties groeien. Daarnaast gaat vergrijzing bij steeds meer organisaties een rol spelen. Uitstroom neemt toe niet alleen onder de ouderen maar ook bij jongeren, nu de banen voor het oprapen liggen. Ook de Coronacrisis heeft invloed gehad. Sommige branches hebben een leegloop gehad en nu moeten er weer extra mensen aangenomen worden om op sterkte te komen.

Spanning op de arbeidsmarkt

Ervaar jij ook veel moeite met het invullen van vacatures? Waar hebben we dan het mee te kampen? Er komen te weinig of zelfs geen reacties op vacatures, kandidaten die wel reageren beschikken niet over de juiste skills, sommige werkgevers hebben moeite om op te bieden tegen de concurrentie, kandidaten hebben te hoge verwachtingen van salaris en arbeidsvoorwaarden, kandidaten laten niets meer van zich horen en tot slot vertrekken kandidaten weer snel na aanname.

Help, ik krijg mijn vacatures niet ingevuld!

Er zijn meer vacatures dan werklozen

Dit is in de afgelopen 50 jaar niet meer voorgekomen. Tegenover 100 werklozen stonden er 73 vacatures open. In absolute getallen zijn er nog nooit zoveel openstaande vacatures in Nederland geweest. Er is een tekort aan arbeidsmigranten die tijdens Corona terug zijn gegaan naar Oost-Europa, ook de Coronasteun heeft bijgedragen aan meer vacatures dan werkelozen.

Het personeelstekort leidt tot hogere lonen

Nu alle sectoren weer open zijn neemt het personeelstekort toe. Op Schiphol blijven koffers liggen, restaurants kunnen geen 6 dagen in de week meer open en halen hun koks uit Spanje. Voor velen sectoren leiden de personeelstekorten tot hogere lonen. De laatste jaren zijn de loonontwikkelingen negatief met als oorzaak ouderen met hoge salarissen en vaste contracten gaan met pensioen daarentegen komen jongeren met flexcontracten en lagere lonen de arbeidsmarkt betreden.

Nu is de loonontwikkeling voor het eerst in zeven jaar positief door loonstijgingen buiten de cao om. Denk aan hogere startsalarissen, promoties, hoger loon door meer uren. Er is ook een voorzichtige stijging te zien in cao’s. Er werden al meer dan 20 nieuwe cao’s afgesloten waarbij gemiddeld de loonafspraken 2,3% hoger lagen dan vorig jaar.

Hoe krijg je de arbeidsmarkt in beweging voor de volgende generatie?

De jeugd verruilt hun baan gemakkelijker in voor een andere dan de voorgaande generaties. Het positieve ervan is dat de arbeidsmarkt in beweging blijft. De vraag is wel hoe we de arbeidsmarkt écht in beweging krijgen voor de volgende generatie zodat zij nog flexibeler kunnen zijn. Investeren in (om)scholing en geef je medewerkers er zelf een budget voor. De arbeidsmarkt is echt veranderd. Dertig jaar voor dezelfde baas werken komt nauwelijks meer voor.

De jeugd of ook wel Millennials genoemd willen zelf bepalen waar, wanneer en voor wie ze werken. Ze willen zeker niet in hokjes geplaatst worden. De helft van de arbeidsmarkt wordt beslaan door de millennials. We zien hierdoor zeker veranderingen. Het gemiddeld aantal werkuren per week daalt en het aantal banen dat een persoon verslijt is de afgelopen decennia flink gestegen. De reden dat de millennials regelmatig van baan wisselen heeft te maken met gebrek aan vrijheid, afwisseling en ontwikkelingsmogelijkheden.

De ouderwetse regels en hiërarchieën passen niet. Hoe krijgen we het voor elkaar de millennials aan te trekken en vast te houden? Daarbij moeten we rekening houden met een aantal essentiële eigenschappen zoals ze zijn meer impuls gericht, je overtuigt ze met een goed verhaal, ze zijn gesteld op direct resultaat, zijn zelfverzekerd en optimistisch ingesteld.

Tot slot hoe los je het te kort aan kandidaten op?

Kort samengevat: leidt personeel intern op, zet leer-werktrajecten in, ga een samenwerking aan met scholen, houdt meer rekening met de wensen van de sollicitant, biedt meer maatwerk in beloningen en arbeidsvoorwaarden, kort je sollicitatietraject in, bij het onboarden van een nieuwe medewerker koppel deze aan een buddy en tot slot kijk naar de potentie van kandidaten.

medewerkers terug naar kantoorGaan medewerkers weer massaal terug naar kantoor?

Relateerde berichten